سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳

سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳

برخورد سرد اصلاح طلبان با کاندیداتوری تاج زاده در انتخابات ۱۴۰۰

برخلاف هیجانی که اعلام کاندیداتوری مطصفی تاج زاده در میان عده ای از اصلاح طلبان در خارج از کشور به وجود آورده و آن ها را بار دیگر تکرار تجربه ای شکست خورده ترغیب کرده است، در میان اصلاح طلبان در ایران این کاندیداتوری تاکنون با واکنشی قابل توجه در میان اصلاح طلبان مواجه نشده است. در روزنامه ها و سایت های اصلاح طلب خبری از کاندیداتوری وی و برنامه ی اعلام شده اش به چشم نمی خورد و به نظر نمی رسد که او حتی قبل از رسیدن به ازمون شورای نگهبان بتواند موجب توافق قابل اتکایی در جبهه ی اصلاح طلبان بشود. جناح راست جریان اصلاحات به صراحت با او به مخالفت برخاسته است و «جناح چپ» تا به حال سکوت را ترجیح داده است. نام هایی مثل محسن هاشمی رفسنجانی، محمدجواد ظریف، محمدرضا عارف – علیرغم تجربه ی سیاهش در ریاست فراکسیون اصلاح طلبان در مجلس گذشته و حتی لاریجانی این روزها بیشتر مطرح می شوند. هر چند اصلاح طلبان گفته اند که قرار است از یک کاندیدای «تماما اصلاح طلب» حمایت کرده و تنها در شرایط رقابت وارد انتخابات شوند، اما تجربه ی همه ی انتخاب های قبلی نشان داده است که این مواضع با نزدیک شدن انتخابات به تدریج کم رنگ می شود و آن ها به شرایط تعیین شده از سوی رهبری و شورای نگهبانش تن خواهند داد.

در زمانی که از اعلام کاندیداتوری تاج زاده گذشته است، برخی از اصلاح طلبان نیز با کاندیداتوری او اعلام موافقت کرده اند، اما به شرطی که او بیانیه اش را در جیبش بگذارد و به تصمیمات «نهاد اجماع ساز جبهه ی اصلاحات» پای بند باشند.

مصطفی هاشمی‌طبا عضو شورای مرکزی کارگزاران، در گفت‌وگویی با وبسایت آزادی صراحتا با کاندیداتوری تاج زاده مخالفت می‌کند. او می‌گوید: تاج زاده نه به درد این کار می‌خورد و نه تایید صلاحیت می‌شود. اما علی محمد نمازی، دیگر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران، از کاندیداتوری تاج زاده استقبال می‌کند و می‌گوید: «من موافق هستم که آقای تاج زاده و دیگر چهره‌های اصلاح‌طلب کاندیدا شوند، اما با این شرط که پایبند به تصمیمات نهاد اجماع ساز به نام جبهه اصلاحات باشند.»

محمد عطریاانفر در خصوص کاندیدا شدن تاجزاده گفته است: نظر خاصی در این باره ندارم، تاج زاده از دوستان خیلی خوب ماست ولی تا این لحظه هیچ توضیح منطقی برای حضورشان مطرح نشده است. هر شهروند ایرانی می تواند در انتخابات شرکت کند لکن یک سری مختصاتی در قانون اساسی تعریف شده برای کاندیداهای ریاست جمهوری که مرجع تشخیص شورای نگهبان است. نمی دانم که چرا دوست عزیزمان تاج زاده با توجه به این محدودیت ها و ملاک ها اقدام به طرح نام خود کرد. ضمن اینکه کلا جبهه اصلاحات این شیوه از طرح نامزدهای انتخاباتی را به صورت منفرد و مستقل و بدون توافق و تفاهم صورت می گیرد را نمی پسندد. برای این حضور هیچگونه توافقی حول محور خاتمی صورت نگرفته است از این جهت من خیلی این شیوه ورود را نمی‌پسندم. 

غلامحسین کرباسچی دبیرکل  حزب کارگزاران سازندگی به کنایه گفت: خوب است اگر وزارت کشور و شورای نگهبان آقای تاجزاده را تائید کنند و فکر می‌کنم این امر امتحان خوبی است که مشاهده کنیم مردم این نوع لحن و گفتار را انتخاب می‌کنند یا خیر.

غلامحسین کرباسچی درباره احتمال کاندیداتوری سید مصطفی تاجزاده برای شرکت در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و نظر رسانه منتسب به کارگزاران درخصوص احتمال شکاف بین اصلاح‌طلبان، گفت: این‌ که حضور ایشان باعث شکاف اصلاحات می‌شود باید جمع جبهه اصلاحات  آن را بررسی کنند. 

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی خاطرنشان کرد: من با اصل اعلام کاندیداتوری فردی مخالف نیستم، مخصوصاً ایشان که یک‌سری صحبت‌های داشته‌اند و بعضی از دوستان هم به آن اشکال وارد کرده‌اند.

علی صوفی فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه تاکنون تعدادی از اصلاح طلبان برای حضور در صحنه ریاست جمهوری ابراز تمایل کردند، به فرارو گفت: با توجه به اینکه فعلا چهره شاخصی در بین اصلاح طلبان وجود ندارد، مانند آنچه که سال ۷۶ در مورد آقای خاتمی رخ داد و یا در سال ۸۸ در مورد آقای موسوی چنین وضعی وجود داشت، اما در حال حاضر چنین فردی در بین اصلاح طلبان وجود ندارد و تمامی افرادی که از آن‌ها در رسانه‌ها و فضای مجازی نامبرده می‌شود همگی در یک سطح قرار دارند.

به گفته ی او در وهله اول جبهه اصلاحات ایران باید شاخصه‌های موردنظر نامزد اطلاح طلبان را تعیین کند و بعد بر اساس آن در وهله دوم گزینش افرادی که تمایل داشته باشند و از فیلتر شورای نگهبان نیز موفق شوند، عبور کنند آغاز خواهد شد و در نهایت نامزد واحد جبهه اصلاحات ایران به مردم معرفی خواهد شد.

عضو جبهه اصلاحات ایران با اشاره به اینکه اصلاح طلبان همچنان سیاست استفاده از نامزد تمام اصلاح‌طلب را دنبال خواهد کرد، یادآور شد: بر اساس مصوبه رسمی که نهاد عالی اجماع ساز اصلاح طلبان تصویب کرد در بند اول آن همین موضوع تصریح شده که نامزد معرفی شده باید یک فرد شناخته شده از جبهه اصلاحات باشد و بند دوم نیز مربوط به این است که باید انتخابات در یک فضای آزاد و رقابتی انجام شود، نه اینکه به مانند انتخابات مجلس قبل از آغاز رقابت‌های انتخاباتی بسیاری از افراد موثر توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شوند. 

صادق زیباکلام در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه من بار‌ها در گفتگو‌های مختلف بر این نکته تاکید کرده‌ام که اصلاح‌طلبان شانس بسیار کمی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری دارند، اظهار داشت: از یک طرف به دلیل عملکرد مورد انتقاد دولت حسن روحانی و شخص وی از سال ۹۶ به این طرف و عدم عمل به وعده‌های انتخاباتی مردم را بسیار سرخورده کرد، به طوری که آن‌ها امیدی به بهبود و تغییر اوضاع ندارند، آن‌ها از خود می‌پرسند که چرا باید در انتخابات شرکت کنند، زیرا این عمل آن‌ها تاثیری در وضعیت ندارد، از سوی دیگر به دلیل وضع بد اقتصادی که به دلیل تحریم‌های آمریکا صورت گرفته، مردم در شرایط بحرانی قرار دارند و این موضوع نیز در عدم شرکت در انتخابات تاثیر بسزایی دارد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر با دو رویکرد در بین اصلاح طلبان رو برو هستیم، گفت: در یک سو احزابی مانند کارگزاران، اعتدال و توسعه، حزب اسلامی کار و… قرار دارند، که به نوعی جناح محافظه‌کار اصلاح طلبان محسوب میشوند که به مانند انتخابات مجلس درصدد هستند که به هر طریقی نامزد مورد نظر خود را انتخاب کنند، اما در سوی مخالف احزابی مانند اتحاد ملت و اعتمادملی قرار دارند که به نوعی معتقدند اصلاح‌طلبان نباید تحت هر شرایطی در انتخابات شرکت کنند، درست است که این دو نوع تفکر مختلف و متضاد در جبهه اصلاح‌طلبان جمع شدند، اما به اعتقاد بنده با توجه به شرایطی که وجود دارد خیلی بعید است که آن‌ها به صورت رسمی یک نامزد معرفی کنند که مورد تایید این جبهه بوده و بزرگان اصلاحات از جمله آقای خاتمی نیز بر این انتخاب صحه گذاشته و آن را تایید کند.

زیباکلام با تاکید بر اینکه در حال حاضر پنج گزینه در بین اصلاح‌طلبان از شانس برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری برخوردار هستند، افزود: آقایان محسن هاشمی، ظریف و مسعود پزشکیان نامزد‌های اصلی و بالقوه اصلاح‌طلبان هستند که جبهه اصلاحات نیز می‌تواند آن‌ها را مورد بررسی قرار دهد، هر کدام از این‌ها دارای ویژگی‌هایی هستند که می‌توانند مورد توجه قرار بگیرند در این بین، اما آقایان جهانگیری و عارف نیز کم و بیش مطرح می‌شوند که به اعتقاد بنده با توجه به وضعیت این دو نفر خیلی بعید است که از آن‌ها استقبال شود، بنابراین این ۳ نفر از شانس اصلی برای معرفی به عنوان نامزد اصلاح طلبان برخوردار هستند.

زیباکلام با اشاره به اینکه محمدجواد ظریف از شانس بسیار کمی برای معرفی به عنوان نامزد اصلاح طلبان برخوردار است، اضافه کرد: در حالی که تا زمان انتخابات حدود دوماه مانده جواد ظریف و تیم وزارتخانه اش در حال انجام مذاکرات احیای برجام هستند، این موضوع قدر مسلم با واکنش بسیار تند طیف تندرو مواجه می‌شود و با توجه به این موضوع، آن‌ها از هر کاری فروگذار نخواهند بود تا بتوانند مانع از انجام این توافق شوند، انتقادات صریحی که پرس‌تی‌وی از مواضع ایران در وین انجام داده و جواب متقابل وزارت امور خارجه خود نشان می‌دهد که چه وضعیتی در این رابطه برپا است، تندرو‌ها از تمام تریبون‌های موجود خود از جمله صدا و سیما به ظریف حمله می کنند.

وی ادامه داد: به نوعی می‌توان گفت ظریف تا زمان انتخابات به جای اینکه بخواهد برنامه‌های انتخاباتی خود را برای مردم تشریح کند، باید زمان خود را صرف این کند که به تندرو‌ها جواب بدهد که این موضوع در مذاکرات درست بوده، به نوعی ظریف در این دوماه سرگرم بگومگو با تندرو‌ها خواهد بود و این موضوع زمان او را خواهد گرفت، این در حالی است که اوج محبوبیت ظریف در تیرماه ۹۴ بود که بعد از امضای برجام در سال ۲۰۱۵ هزاران نفر به استقبال او در فرودگاه رفتند و به عنوان قهرمان ملی از او یاد کردند، اما بعد از از سپری شدن ۶ سال از آن زمان به نظر بنده ظریف محبوبیت آن زمان را به هیچ عنوان ندارند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب همچنین در مورد مسعود پزشکیان متذکر شد: هرچند که او نیز به عنوان یک اصلاح طلب شناخته می‌شود و در دولت خاتمی وزیر بوده، اما اگر او در انتخابات حضور پیدا کند می‌تواند رای اقوام ترک و مناطق آذری‌نشین کشور و همچنین ایرانی‌های آذری زبان را به دست بیاورد و آن‌ها صرف نظر اینکه پزشکیان اصولگرا باشد یا اصلاح‌طلب به او بر اساس قومیت رای خواهند داد، بنابراین سبد رای پزشکیان کاملا مشخص است و نمی‌تواند با رقیب اصولگرای خود به رقابت کند، بنابراین از الان نمی‌توان شانسی برای پیروزی او قائل شد.

زیباکلام با اشاره به این که به نظر بنده محسن هاشمی در بین این سه گزینه بهترین فرد برای نامزدی اصلاح‌طلبان است، گفت: بنده به سه دلیل این موضوع را عنوان می‌کنم، اول این که محسن هاشمی به عنوان یک مدیر اجرایی موفق کارنامه خوبی از خود به جای گذاشته چه در قامت رئیس مترو و چه در جایگاه رئیس شورای شهر تهران توانسته عملکرد خوبی از خود نشان دهد، و از این نظر یک گزینه مطلوب برای ریاست جمهوری است، از نظر بنده محسن هاشمی یکی از مدیران اجرایی کشور قلمداد می‌شود، دوم هم اینکه اصولگرایان تندرو با توجه به تخریب‌هایی که در مورد بسیاری از اشخاص اصلاح طلب انجام دادند، نتوانستند یک گاف و فسادی از وی پیدا کنند، حتی یک ریال، بنابراین او مدیر سالمی است و می‌توان به او اعتماد کرد، زیرا اگر چیزی از وی وجود داشت، ۱۰۰ درصد اصول‌گرایان آن را رو می‌کردند.

زیباکلام تصریح کرد: سوم هم اینکه او در این مدت به مانند ظریف عمل نکرده، بنابراین می‌توان گفت در نظر بدنه اجتماعی اصلاح طلبان محسن هاشمی می‌تواند مقبول‌تر از جواد ظریف به نظر آید، بنابراین بنده فکر می‌کنم اگر قرار باشد از آن ۲۴ میلیون نفری که به حسن روحانی در سال ۹۶ رای دادند اگر بخواهند در انتخابات ۱۴۰۰ به هر دلیل شرکت کنند، میزان کسب رای محسن هاشمی از مسعود پزشکیان و جواد ظریف بسیار بیشتر خواهد بود و او می‌تواند نامزد مورد شود.

این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران همچنین در مورد استفاده از تاکتیک اصلاح‌طلبان در انتخابات گذشته در استفاده کردن از نامزد اجاره ای، اظهار داشت: به اعتقاد بنده با توجه به تجربه حسن روحانی اصلاح طلبان دیگر این تجربه را تکرار نخواهد کرد و از فردی مانند لاریجانی حمایت نمی‌کنند، زیرا که می‌دانند لاریجانی هیچگونه بخت و اقبالی در بین بدنه اجتماعی اصلاحات ندارد و تنها در بین اصول‌گرایان سنتی دارای پایگاه رای است که با توجه به این موضوع، به هیچ عنوان قادر به در اختیار گرفتن پست ریاست جمهوری نخواهد بود، بنابراین موضوع حمایت اصلاح‌طلبان از لاریجانی کلا منتفی است.

https://akhbar-rooz.com/?p=111411 لينک کوتاه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
F Sharifi
F Sharifi
2 سال قبل

اصلاح طلبان داخلی هم تاج زاده را جدی نگرفتند ! 

ولی فقط همین امروز دو مقاله از دانشمندان و نوابغ خارج از کشور ، اقای اکرمی و اقای مارال در این سایت داشتیم که کاندیداتوری تاجزاده را نقطه عطف دموکراسی و عدالت اجتماعی دانسته اند !!

با این نوع نوابغ که انیشتین در مقابلشان عقب افتاده فکری است ، پیروزی بسیار نزدیک است !! 

خبر اول سايت

آخرين مطالب سايت

مطالب پربيننده روز


1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x