پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳

پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳

رائول کاسترو از رهبری حزب کمونیست کوبا کنار رفت!

رائول کاسترو، برادر فیدل کاسترو، در هشتمین کنگره ی این حزب از سمت خود به عنوان دبیر اول حزب کمونیست کوبا کناره‌گیری کرد می کند تا در روز دوشنبه رهبر جدید حزب توسط کنگره اعلام شود.

رائول یکی از نخستین رهبران انقلاب کوبا بود که رهبری آن را فیدل کاسترو در سال ۱۹۵۹ در کنار کسانی چون چه‌گوارا بر عهده داشتند و با براندازی دولت وقت کوبا، راه سوسیالیستی در این کشور را آغاز کردند.

رائول متولد ۳ ژوئن ۱۹۳۱ بزرگ شده هاوانا است. وی یکی از طراحان حمله ناموفق سال ۱۹۵۳ به پایگاه نظامی مونکادا در سانتیاگو د کوبا بود که طی آن او و فیدل کاسترو قصد داشتند حکومت ژنرال باتیستا را سرنگون کنند.

در پی این حمله چریکی او بازداشت و به تحمل ۱۳ سال زندان محکوم شد اما با مشمول عفو شدن در سال ۱۹۵۵ از زندان آزاد و به جای آن به مکزیک تبعید شد.

آنجا بود که رائول با ارنستو چه‌گوارا آشنا شد و او را به برادر خود، فیدل، معرفی کرد. ائول یک سال بعد، یعنی در دسامبر سال ۱۹۵۶ به کوبا برگشت. او سوار کشتی به نام گرانما شد که حامل گروهی از یاران تبعیدی فیدل کاسترو به نام جبهه ۲۶ ژوئیه بود. آنها با عملیات پارتیزانی که از کوه‌های سیه‌را ماسترا شکل می‌گرفت بالاخره موفق شدند حکومت ژنرال باتیستا را سرنگون و او را ناچار به فرار کنند.

پس از آن فیدل کاسترو به عنوان نخست‌وزیر جدید کوبا سوگند یاد کردو رائول را به فرماندهی نیروهای نظامی انقلاب منصوب کرد. سمتی که رائول کاسترو تا سال ۲۰۰۸ برعهده داشت. رائول کاسترو در سال ۲۰۱۱ به سمت دبیر اولی حزب ارتقاء یافت.

با کنار رفتن نسل تاریخی رهبران حزب کمونیست و روی کارآمدن نسل جدید، کوبا همچنان در برابر آزمونی سخت و مجموعه ای از بحران اقتصادی گسترده، اصلاحات پرهزینه، همه‌گیری بی سابقه و چالش با دولت آمریکا قرار دارد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، سال ۲۰۰۱ درست زمانی که فیدل کاسترو رهبر کاریزماتیک و مشهور به سخنرانی‌های طولانی چند ساعته، برای نخستین بار در جریان یکی از سخنرانی‌های طولانیش از حال رفت، روند انتقال قدرت به برادر کوچکترش رائول کاسترو آغاز شد. به موجب وضعیت سلامتی نامساعد فیدل کاسترو، رائول در ابتدا به عنوان معاون برادرش معرفی شد و سپس با رای مجمع ملی کوبا در سال ۲۰۰۸، رئیس جمهوری این کشور شد.

با روی کار آمدن رائول کاسترو، اقداماتی در جهت برداشتن محدودیت‌ها برای کوبایی‌ها آغاز شد. در مقابل باراک اوباما تصمیم گرفت تا برخی محدودیت‌ها را برای کوبا لغو کند، از سال ۲۰۱۴ زمزمه‌های روابط دو کشور آغاز شد. در نتیجه در همان سال در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما و با ایجاد تغییرات در سیاست خارجی آمریکا، پس از نیم قرن تحریم و محاصره کامل اقتصادی کوبا، روابط دو کشور از سر گرفته شد. این توافق دوامی نداشت و با روی کار آمدن دونالد ترامپ جمهوری‌خواه این توافق به صورت یکجانبه لغو شد.

پس از کناره گیری رائول کاسترو، پارلمان کوبا در سال ۲۰۱۸ «میگل دیاز کانل» را به ریاست جمهوری این کشور انتخاب کرد.

دیاز کانل که سه شنبه آینده ۶۱ ساله می‌شود، از سال ۲۰۱۳ به عنوان دست راست رائول کاسترو، درجات حزبی را پیموده و اکنون در مقام ریاست جمهوری کوبا قرار دارد. کانِل روز گذشته (جمعه) در جریان برگزاری هشتمین کنگره تاریخی حزب کمونیست کوبا با شعار «اتحاد و استمرار» در مرکز همایش هاوانا از سوی رائول کاسترو به عنوان رهبر این حزب معرفی شد.

انتصابی که در همان سال ۲۰۱۸ و زمان واگذاری پست جمهوری به دیاز کانِل از زبان رائول شنیده شد؛ «اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، کانِل در هشتمین کنگره به عنوان دبیر اول حزب انتخاب می‌شود.»

به این ترتیب این برای نخستین بار در تاریخ شش دهه گذشته این جزیره ۱۱۰ هزار کیلومتری در دریای کارائیب است که با عقب‌نشینی نسل تاریخی کاستروها، نام فامیلی رهبر حزب کمونیست کوبا کاسترو نخواهد بود و یونیفورم نظامی به تن نخواهد داشت.

قرار است روز دوشنبه به عنوان روز پایانی این گردهمایی چهار روزه، دیاز کانل به عنوان دبیر اول حزب که بالاترین مقام این کشور است منصوب شود.

دیاز کانل ساعاتی پیش در صفحه توییترش با اشاره به بحران عمیقی که کوبا با آن مواجه است نوشت، هر چند اصلاحات اقتصادی فوری، لازم است اما اصول حزب همچنان باقی می‌ماند.

به نوشته ال پائیس، همزمان با کناره‌گیری رائول کاسترو ۸۹ ساله، سایر اعضای این نسل تاریخی انقلابیون کهنه‌کار از جمله رامون ماچادو وِنتورا دبیر دوم حزب که در ماه اکتبر (مهر) ۹۱ ساله خواهد شد، رامیرو بالدِس و گیِرمو گارسیا، ۸۸ و ۹۲ ساله از فرماندهان با سابقه نیز کنار خواهند رفت.

کناره‌گیری رائول کاسترو، یکی از نمادهای انقلاب این کشور با تغییر قدرت در آمریکا به عنوان عامل اصلی بحران اقتصادی حاضر در این کشور همزمان شده است، پرسش این جاست آیا این جابجایی های سیاسی به باز شدن درهای جدیدی در روابط خصمانه واشنگتن با هاوانا منجر خواهد شد یا نه. رابطه ی تیره ای که در یکسال اخیر و در دوران شیوع ویروس کرونا به بحران خیابان‌های خالی از جهانگرد این جزیره دامن زده است.

به نوشته روزنامه ال پائیس، با وجود ابهامات فراوان اما اکثریت تحلیلگران بر این نکته اتفاق نظر دارند که با در نظر گرفتن چالش‌های سیاسی و اقتصادی که کوبا با آن مواجه است، نتیجه این دور از کنگره به عنوان حزب اصلی نظام سیاسی کوبا برای آینده این کشور قطعا تاثیرگذار خواهد بود.

عمر اورلنی اقتصاد دان کوبایی معتقد است: رهبران جدیدی که از کنگره هشتم بیرون می‌آیند، هرچند همان عقاید پیشین خود را حفظ می‌کنند اما قادر خواهند بود کوبا را در مسیری پر رونق‌تر هدایت کنند.  

اصلاحات اقتصادی کوبا در تاریخ ۱۰ دسامبر (۲۰ آذر) تصویب و سند آن که شامل ۱۱۰ مصوبه در قالب ۱۰۲۱ صفحه بود، در روزنامه رسمی این کشور منتشر شد. از رده خارج شدن ارز «CUC» تنها یکی از این مصوبات بود. سایر مصوبات همچنین شامل افزایش پنج برابری حقوق کارگران و بازنشستگان است که می‌تواند به قدرت خرید کوبایی‌ها رونق زیادی دهد. علاوه بر این سیستم تأمین اجتماعی که تاکنون به ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار بازنشسته خدمات ارائه می‌داد، این خدمات را به بیش از ۱۱۸ هزار نفر دیگر نیز ارائه خواهد داد.  اصلاح کلی دستمزدها و قیمت‌ها و حذف تدریجی یارانه‌های بیش از حد و پاداش‌های غیرضرور نیز از دیگر سیاست‌های اقتصادی دولت است.

https://akhbar-rooz.com/?p=110383 لينک کوتاه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

خبر اول سايت

آخرين مطالب سايت

مطالب پربيننده روز


0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x